44. MEDNARODNI FESTIVAL HARMONIKE Castelfidardo

Avtor: | Okt 2, 2019

44. MEDNARODNI FESTIVAL HARMONIKE Castelfidardo »PIF 2019«

PIF je najprestižnejši harmonikarski dogodek na svetu, ki poteka že skoraj pol stoletja v italijanskem mestu harmonike Castelfidardo. Na festivalu so od 18. do 22. Septembra 2019 potekali harmonikarski seminarji, koncerti, predstavitve izdelovalcev harmonik in tekmovanje. Tekmovanja se je letos udeležilo 259 predstavnikov iz 30 držav in 4 kontinentov, ki so nastopali v individualnih in komornih zasedbah. Pod budnim očesom je tekmovanje spremljalo 65 žirantov, strokovnjakov harmonike iz celega sveta.

Festivala so se udeležili tudi učenci in učitelji,  združeni v  Orkestru diatoničnih harmonik sedmih  glasbenih šol, in sicer iz GŠ Ilirska Bistrica, GŠ Trbovlje, GŠ Hrastnik, GŠ Laško-Radeče, GŠ Celje, GŠ Slovenj Gradec in GŠ Ravne na Koroškem. Medsebojno sodelovanje in  gostovanje v Italiji so podprli ravnatelji omenjenih glasbenih šol, Zavod Združenje Harmonikarjev ter starši, nekateri med njimi so bili tudi med poslušalci na festivalu. Orkester je pred odhodom v Italijo izvedel  tudi koncert v nabito polnem Bidermajerjevem salonu Zdravilišča Laško in z igranjem navdušil tako goste kot tudi starše.

Orkester diatoničnih harmonik je pod vodstvom dirigenta Zorana Lupinca, in v koordinaciji mentorjev omenjenih glasbenih šol,  na gostovanju v Italiji izvedel tri koncerte. Prvi koncert je bil na Opčinah, drugi v muzeju bazilike Matere Božje v Loretu in tretji na festivalskem odru glavnega trga v Castelfidardu. Odlične izvedbe orkestra so obogatili z igranjem tudi posamezni člani, ki so na festivalu tekmovali v individualnih in komornih kategorijah.

Učenci diatonične harmonike glasbene šole Ilirska Bistrica so pod mentorstvom Zorana Lupinca tekmovali v svetovni konkurenci udeležencev tako diatonične, kromatične, klavirske kot tudi ostalih vrst gumbnih harmonik ter osvojili:

1)Martin Rojc, kategorija WORLD STUDENT 15 – 8.mesto

2)Kristian Jenko, kategorija WORLD STUDENT 15 – 14.mesto

3)Gašper Fabjančič, kategorija WORLD JUNIOR – 10.mesto

Rok Šircelj, bivši  učenec glasbene šole Il. Bistrica pa je sodeloval v Združenem orkestru diatoničnih harmonik.

Udeležba na festivalu in gostovanje v Italiji bosta vsem sodelujočim ostala v nepozabnem spominu. Poleg igranja so si učenci ogledali muzej harmonik, kjer so lahko skozi razstavo videli 158 harmonik, izdelanih od leta 1840 do leta 2005 z vidika vizualnega kot tudi tehničnega razvoja harmonike skozi zgodovino. V muzeju je na ogled tudi rekonstrukcija delavnice iz začetka 20. stoletja. Sledil je ogled treh tovarn harmonik: Scandalli, katere začetki segajo v leto 1900 in  spadajo med najkvalitetnejše in prestižne instrumente, ki se lahko pohvalijo s skoraj 120 letno tradicijo izdelave, Beltuna, katere začetki segajo v leto 1982 in zagotovo spadajo med ene izmed najbolj inovativnih proizvajalcev harmonik ter tovarno glasilk Voci Armoniche.

Združeni orkester diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol s solisti in komornimi skupinami bo mogoče slišati spet v Laškem že 23. oktobra na 3. državnem srečanju učencev diatonične harmonike Slovenije v Kulturnem centru ob 17. uri. Vljudno vabljeni.

Iskrene čestitke vsem učencem in mentorjem ter zahvala ravnateljem glasbenih šol.  Veseli me, da smo v  sodelovalnem duhu uspeli  organizirati  in izpeljati udeležbo na festivalu, ki se je izkazala za pomemben doprinos k vzgojno – izobraževalnemu delu z učenci in strokovnemu sodelovanju med kolegi.

Boris Razboršek, koordinator projekta in vodja študijske skupine učiteljev diatonične harmonike Dostopnost