Območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov 2024

Avtor: | Mar 25, 2024

Na letošnji pevski reviji, ki se je odvila v dveh dopoldanskih koncertih, 19. in 22. marca, sta se med štirinajstimi pevskimi zbori petih osnovnih šol v občini ter Vrtca Jožefe Maslo predstavila tudi Otroški pevski zbor in Mladinska vokalna skupina naše glasbene šole. Otroški zbor je zapel šegavo ljudsko v priredbi Katje Gruber Tri race, tri pure, Škrata Dobrošina  v priredbi Sama Ivačiča in na besedilo Srečka Kosovela ter prikupno pesmico Sitna žabica Tomaža Habeta na besedilo Miroslava Košute. Zadnjo pesem sta poleg pianista spremljala še Zoya Brne na violončelu (učiteljica Andrejka Možina) in Ažbe Boštjančič na guiru (učitelj Marko Jugovic). Mladinska vokalna skupina, ki šteje samo osem pevk in pevcev, se je letos preizkusila v tematskem nastopu. V skupno skladbo so s koreografijo in spremljevalno inštrumentalno vsebino zanimivo povezali tri pesmi: Deklica po vodo j’ šla (Pavle Merku, ljudsko besedilo), Pod zelenim oknom (Emil Adamič, besedilo Fran Levstik) in Po vodi plava (Pavel Šivic, ljudsko besedilo). Poleg klavirja, violončela in flavte (Neža Primc, učitelj Adnan Zubčević) so z oponašanjem žuborenja vode ob pihanju mehurčkov s slamicami in zvoku oceanskega bobna ter ptičkov z izvlečnimi bambusovimi piščalkami prispevali pevci otroškega pevskega zbora.

Zgodba, ki so jo zapeli in zaigrali, predstavlja deklico v vsej njeni preprostosti, dobrodušnosti, nedolžnosti in povezanosti z naravo (potoček, ribica, ptički), hkrati pa v zadnji pesmi napoveduje začetek njenega življenjskega potovanja (morje). Jo bo tudi v življenju spremljalo pristno otroško nedolžno veselje? Zaključni motiv skladbe je enak začetku, skladba bi se lahko pričela znova …

Vse zbore revije je spremljal naš učitelj Marko Kanalec, za kar mu gre posebna zahvala v imenu vseh nastopajočih. Koreografijo in inštrumentalne vložke za tematski nastop, ki je bil na sicer že dolgoletnih revijah izveden prvič, sem prispevala učiteljica in zborovodkinja obeh zborov, Elena Sedmak. Strokovni spremljevalec revije je bil tudi letos Matej Penko. Kot jagoda na tortici našega veselja ob prepevanju je njegova pohvala naše pevske izvedbe in koncepta tematskega nastopa. Veseli in zadovoljni nadaljujemo svoje pevsko delo.

Elena Sedmak, prof.

Dostopnost