Slovenski mladinski saksofonski orkester SOS Junior

Avtor: | Jun 28, 2018

Mia Ivančič, učenka 7. razreda saksofona na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica se že nekaj let požrtvovalno udejstvuje v slovenskem mladinskem saksofonskem orkestru SOS Junior. Člani orkestra so učenci saksofona iz različnih slovenskih glasbenih šol, stari med 9 in 15 let. Mia v SOS JUNOR igra bariton saksofon.

Orkester je v začetku februarja nastopil na mednarodnem Festivalu AS na Bledu, kjer jim je dirigiral priznani belgijski saksofonist, skladatelj in dirigent Alain Crepin. Slednji je orkestru SOS JUNIOR posvetil tudi novo skladbo »Bled a piece of heaven on Earth«, pri kateri so kot solisti nastopili mednarodno priznani saksofonisti: Dragan Sremec (iz Hrvaške), Kenneth Tse (iz ZDA), Barry Cockroft (iz Avstralije) in Javier Valerio (iz Kostarike).

V marcu je orkester gostoval na Slovaškem in Madžarskem. V Bratislavi je nastopil na festivalu SAXOPHOBIA, V Budimpešti pa v koncertni dvoran srednje glasbene šole E. Béni. Koncerta se je udeležil tudi slovenski veleposlanik na Madžarskem, njegova ekscelenca Robert Kokalj, ki je orkester še posebej pohvalil.

Sicer se orkester redno predstavlja tudi slovenski publiki. Maja so že drugič nastopili na t.i. Soboti za saksofon v Postojni, junija pa na festivalu »Glasbeni večeri v Bukovici« / Lakness, Volčja Draga.

Trenutno se pripravljajo na Svetovni kongres saksofonistov, ki bo julija v Zagrebu. Na kongresu bodo predstavili zelo zanimiv program novih skladb, ki so jih posebej za orkester SOS Junior posvetili Gerald Preinfalk iz Avstrije, prej omenjeni Alain Crepin, Jean Denis Michat in Philippe Geiss – oba iz Francije ter Gordan Tudor iz Hrvaške.

Orkestru in naši baritonistki Mii želimo še veliko uspešnih koncertov ter vsekakor upamo, da bomo orkestru SOS JUNIOR lahko prisluhnili tudi pri nas v Ilirski Bistrici.Dostopnost